Augalinė lazanija

1. Prieš pradėdami gaminti lazaniją, karštu vandeniu užpilkite anakardžius, kurių prireiks augalinei mocarelos alternatyvai. Mirkykite juos, kol paruošite lazanijos įdarą bei bešamelio padažą.
2. Paruoškite įdarą. Didelę keptuvę įkaitinkite virš vidutinės kaitros. Įpilkite aliejaus. Pakepinkite smulkiai pjaustytą svogūną, vis pamaišydami, kelias minutes, kol suminkštės. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles ir pakepinkite dar minutę, kol paskleis malonų aromatą.
3. Suberkite į keptuvę smulkiai tarkuotas morkas, pakepinkite porą minučių. Sudėkite griežinėliais supjaustytus pievagrybius ir kepkite, kol suminkštės.
4. Suberkite sojų faršą, supilkite konservuotus pomidorus, sudėkite pomidorų pastą. Pagardinkite cukrumi, prieskoninėmis žolelėmis, druska ir pipirais. Patroškinkite apie 10 minučių, kol dalis skysčio nugaruos ir gausite tirštą padažą.
5. Suberkite pasmulkintus špinatus, gerai išmaišykite ir pakaitinkite dar porą minučių. Nuimkite nuo kaitros ir atidėkite į šalį.
6. Paruoškite bešamelio padažą. Keptuvėje virš vidutinio dydžio kaitros ištirpinkite Naturli Vegan Block. Jam ištirpus, vienu ypu suberkite miltus ir išmaišykite, kol neliks sausų baltų miltų.
7. Sumažinkite kaitrą iki silpnos. Dalimis, po šlakelį, pilkite augalinę pieno alternatyvą, vis maišydami šluotele, kad nesusidarytų gumuliukų. Supylus visą pieną, turite gauti vientisą, kremišką padažą.
8. Įmaišykite į padažą garstyčias, muskatą, druską ir pipirus.
9. Orkaitę įkaitinkite iki 180 ᵒC temperatūros (kaitinimas iš viršaus ir apačios, su vėjeliu).
10. Susluoksniuokite lazaniją. Kepimo indo (apie 25×35 cm) dugną plonai aptepkite bešamelio padažu. Išdėliokite lazanijos lakštus taip, kad vienu sluoksniu padengtų visą kepimo indą. Ant viršaus tolygiai paskleiskite trečdalį įdaro. Aptepkite puse bešamelio padažo.
11. Išdėliokite antrąjį lazanijos lakštų sluoksnį. Aptepkite antru trečdaliu įdaro ir likusiu bešamelio padažu.
12. Išdėliokite trečiąjį lazanijos lakštų sluoksnį. Ant viršaus tolygiai paskirstykite likusį įdarą.
13. Uždenkite kepimo indą lakštu folijos. Kepkite įkaitintoje orkaitėje 40 minučių.
14. Kol lazanija kepa, paruoškite augalinę mocarelos alternatyvą. Nukoškite mirkytus anakardžius. Sudėkite juos į maisto smulkintuvą, ten pat sudėkite ir visus likusius ingredientus: supilkite augalinę pieno alternatyvą, citrinos sultis, suberkite druską, mielių dribsnius ir tapijokos krakmolą. Labai gerai susmulkinkite iki visiškai tolygios tekstūros.
15. Gautą masę sukrėskite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio kaitros, nuolat maišydami, kol masė ims tirštėti ir pradės kibti į rutulį (normalu, kad dalis masės liks prikibusios prie puodo dugno ir sienelių). Nuimkite nuo kaitros.
16. Praėjus 40 kepimo minučių, nuo lazanijos kepimo indo nuimkite foliją. Ant viršaus šaukštu paskirstykite augalinę mocarelos alternatyvą. Grąžinkite į orkaitę ir kepkite dar 20 minučių, kol gardžiai apskrus.